STAF SKTT
Updated: 12 April 2014 (jumpa Admin jika ingin tukar gambar)

Pautan / Link / Notis

GURU INOVATIF MELONJAKKAN TRANSFORMASI PENDIDIKAN NEGARA... Selamat Hari Guru

--------------------------------

LINK BERGUNA
Keputusan Ujian/Peperiksaan
Konsep TDF-UK-J
Koleksi Soalan
Portal Cikgu M
Ruang Undian
SPLG
EMiS
Sukatan Pelajaran
SAPS
e-Operasi
e-Perlu
APDM
SPPBS
KPM @ MOE
SPS
e-Pangkat
e-Cerap JPN Sabah
HRMIS
SGM
e-Nazir
e-GTukar
Sarana Ibubapa/Sekolah
SSQS
i-THINK
Markah Kerja Kursus UPSR

FROG VLE

---------------------------------------------------------
JPN Sabah
PKG Keningau
e-Penyata Gaji
SPP
Sabah Edu.Net
NKRA
Edu.Web.TV
Biro Pengaduan Awam
Semak Naik Pangat
PTK
e-Hasil
e-VETTING
CUEPACS
NUTP
Bhg.Pinj.Perumahan
---------------------------------------------------------

Jangan mengukur kebijaksanaan seseorang hanya kerana kepandaiannya berkata-kata tetapi juga perlu dinilai buah fikiran serta tingkah lakunya.

UPSR 2014... murid2 T6, bersedialah... jgn buang masa...

BILANGAN MURID
-data 30 November 2013
--------------------------------
* Prasekolah : 192,183
* Rendah : 2,740,992
* Menengah : 2,285,446
JUMLAH : Lelaki 2,588,934 & Perempuan 2,629,687
5,218,621Jadi, bayangkan bgmana sengitnya persaingan yg akan berlaku nt...
Who is online?
In total there are 6 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 6 Guests :: 2 Bots

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 95 on Mon Jul 25, 2011 11:41 am
Latest topics
» Perkhemahan Unit Beruniform Zon Bingkor (17-19okt2014)
by Admin Yesterday at 10:45 am

» Hari Kanak-Kanak -10okt2014
by Admin Tue Oct 14, 2014 10:21 pm

» Mesyuarat Kurikulum -9okt2014
by Admin Mon Oct 13, 2014 9:49 am

» EBOLA -penyakit
by Admin Sun Oct 12, 2014 10:52 pm

» Atap rumah En.Yunus diterbangkan angin -sept2014
by Admin Thu Oct 09, 2014 9:50 pm

» Mengecat tandas & surau -30/9/2014
by Admin Thu Oct 09, 2014 9:33 pm

» Sukan Zon Bingkor -SKTT tempat ke3 (1-2oktober 2014)
by Admin Thu Oct 09, 2014 9:24 pm

» Program Markah
by Admin Wed Oct 08, 2014 11:07 pm

» Majlis Persaraan Pn.Roseni Ditah -5/9/2014
by Admin Mon Sep 15, 2014 5:02 pm

» Guru-Guru Bersara
by Admin Mon Sep 15, 2014 4:42 pm

» Senarai Penerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang, APC (gambar2)
by Admin Mon Sep 15, 2014 4:34 pm

» Bengkel Frog VLE SK.Taurid Taud -11/9/2014
by Admin Fri Sep 12, 2014 4:53 pm

» Jamuan hari terakhir latihan mengajar -12/9/2014
by Admin Fri Sep 12, 2014 11:50 am

» MAKLUMAN PROGRAM LINUS
by Admin Tue Aug 12, 2014 10:32 pm

» Guru Pelatih di SKTT (14/7-12/9/2014)
by Admin Thu Jul 24, 2014 10:21 pm

PSKTT Chatbox


USEFUL LINKS
IKON SKTT

Program Markah

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Program Markah

Post by Cikgu X on Fri Oct 16, 2009 6:46 pm



Program Markah (versi 13) yg digunakan dlm ujian atau peperiksaan memudahkan kerja2 dokumentasi analisis ujian/peperiksaan. Program ini dihasilkan dgn menggunakan Microsoft Excel. Semua guru kelas perlu mempunyai program ini utk memasukkan markah ujian/peperiksaan yg akan digunakan di sepanjang tahun. Setiap fail program markah ini pula perlu diserahkan kpd Setiausaha Peperiksaan pd setiap kali habis memasukkan markah pd mana2 ujian/peperiksaan. Kelebihan program markah ini...

a) Automatik sort (susun) utk kedudukan murid, markah2 subjek
b) Graf utk keputusan keseluruhan & setiap subjek
c) Analisis utk setiap subjek
d) Gred purata sekolah
e) Automatik data utk keperluan Head Count 3 (program head count ada dihasilkan berasingan)
f) Slip keputusan
g) Sijil keputusan (saiz A4)
h) Automatik pembahagian murid (streaming) utk tahun berikutnya
i) Boleh digunakan utk Microsoft Excel 2003 dan 2007 (bantuan teknikal disediakan)
j) ...dan masih lg terus dimurnikan...

*Program markah ini di 'lock'/kunci utk mengelakkan 'kerosakan' formula... harap maaf.

Cikgu X

Posts: 511
Join date: 2009-10-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Program Markah

Post by Cikgu X on Fri Oct 16, 2009 6:56 pm

Taklimat penggunaan program markah ini telah diadakan di awal tahun ini 2009. Apa yg guru2 perlu lakukan...

a) Memiliki program ini
b) Key in (memasukkan markah) setiap kali selesai shj memeriksa kertas soalan ujian/peperiksaan
c) Print/cetak keputusan utk simpanan & utk dilekatkan dlm kelas
d) Menyerahkan 'soft copy' program markah kpd s/u peperiksaan
e) Meminta bantuan teknikal (bukan minta tolong key in markah) jika berlaku sebarang masalah
f) ...

Cikgu X

Posts: 511
Join date: 2009-10-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Program Markah

Post by Cikgu X on Fri Oct 16, 2009 11:19 pm

Program markah ini dihasilkan dgn menggunakan Microsoft Excel 2003. Jd jika anda menggunakan Microsoft Excel 2007, sdh tentu anda akan menghadapi sedikit gangguan terhdp program markah ini. Sbg contoh, anda mungkin tdk dpt menggunakan butang 'sort'. Utk membolehkan program ini berjalan lancar dgn vista/excel 2007, ikuti langkah2 berikut:

1. Buka fail program markah tersebut.



2. Klik 'microsoft office button' (sudut kiri atas spt gambar di atas)
3. Klik Excel Options (sudut kanan bawah)



4. klik Trust Centre (kiri, no.2 dari bawah)


5. klik Trust Centre Settings (bawah kanan)



6. Klik 'Enable all macros...'
7. Klik Ok
8. dan Ok lagi...

...tutup file program markah & kemudian buka semula... sepatutnya program markah berjalan lancar...

Harap dpt membantu...
*vista mmg cerewet sikit...

Cikgu X

Posts: 511
Join date: 2009-10-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Program Markah

Post by Cikgu X on Mon Oct 26, 2009 12:21 pm

Jika anda menggunakan excel 2007, pastikan apabila anda 'save' file tersebut, gunakan 'save as' dan pilih 'excel 97-2003 workbook'... supaya mudah utk anda membuka file tersebut di komputer/laptop lain yg menggunakan excel 2003...

Cikgu X

Posts: 511
Join date: 2009-10-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Program Markah

Post by Cikgu X on Mon Oct 26, 2009 2:16 pm


Cikgu X

Posts: 511
Join date: 2009-10-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Program Markah

Post by Cikgu X on Mon Dec 21, 2009 9:59 am

Hai... ok, versi terbaru program e-markah v14 telah siap & akan digunakan pd sesi persekolahan 2010. Taklimat akan diberikan pd bulan Januari. Harap program ini akan lebih memudahkan kerja cikgu2 semua.

Cikgu X

Posts: 511
Join date: 2009-10-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Program Markah

Post by Cikgu X on Mon Dec 21, 2009 10:04 am


Cikgu X

Posts: 511
Join date: 2009-10-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Program Markah

Post by Admin on Mon Apr 26, 2010 12:02 am



Program markah v14 (april2010) yg baru... lebih mudah, lancar, efektif... sila dptkan drpd s/u peperiksaan...

Admin
Admin

Posts: 6842
Join date: 2009-10-02

View user profile http://sktuaridtaud.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Program Markah

Post by Admin on Tue Apr 27, 2010 12:46 am

Dapatkan program markah v14 (april2010) yg baru di link ini... fileden.comfileden.com Program%20e-Markah%20-v14%20%2816april10%29.xls

Admin
Admin

Posts: 6842
Join date: 2009-10-02

View user profile http://sktuaridtaud.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Program Markah

Post by rsj74 on Wed Nov 17, 2010 7:50 pm

Hello Salam Perkenalan Dari saya dari Sarawak Bumi Kenyalang. Kebetulan Saya terjumpa portal sekolah cikgu ini. Saya pun dah download program yang cikgu buat..boleh dikatakan menarik cuma ada beberapa kelemahan yang masih boleh diperbaiki. Cadangan saya ini hanya pandangan saya secara am terhadap program yang cikgu buat ini:
1. VB Editor cikgu tidak lock dimana pengguna dapat mengakses dan mengubahsuai kod VBA
2. Banyak sangat menggunakan macro recorder (direkod oleh "Macro recorded 12/9/2009 by Viana Victor") sehingga kod yang tidak penting misalnya"ActiveWindow.ScrollRow=" terlampau banyak .Sebenarnya encik boleh masukkan Range("D10:D159").Select sahaja. Ini juga menyebabkan saiz fail xcel jadi besar.
3. Ada 2 Modul VBA yang kosong, Modul 1 dan 2 tidak didelete
4.Cikgu juga tidak disablekan TOOL pada Menu Bar dan juga Tidak disablekan sheet tab. Saranan saya cikgu buat butang guna command button control box (properties lebih banyak fungsi dari cmd form button) kemudian masukkan kod
"worksheets("NamaSheet").activate" atau "worksheets("NamaSheet").select" untuk menggantikan fungsi sheet Tab
tersebut. Untuk print boleh masukkan kode "ActiveSheet.PrintOut copies:= 1" untuk cetak 1 helai.
5. Semasa cikgu lock sheet cikgu tidak tekan select all(Ctrl+A) kemudian format cell,protection kemudian uncheck hidden dan ptotect .Setelah itu baru cikgu highlight cell yang mengandungi formula klik format cell baru tick hidden dan protect. Dengan itu mouse dapat dklik pada mana bahagian dalam sheet tersebut walaupun sudah dikunci. Dan juga formula tidak akan dipamerkan pada formula bar. Ok lah Cikgu Semoga saranan saya ini memurnikan lagi sistem ini dimasa yang akan datang. Masih banyak fungsi VBA yang boleh dimasukkan.

RSJ74/2010
SMKM Sri AMAN
Sarawak
ibancracker74@gmail.com

rsj74

Posts: 3
Join date: 2010-11-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Program Markah

Post by Admin on Wed Nov 17, 2010 8:01 pm

tq atas komen & saranan yg diberikan... sdh tentu sangat berguna utk pemurnian program e-markah... tq...

Admin
Admin

Posts: 6842
Join date: 2009-10-02

View user profile http://sktuaridtaud.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Program Markah

Post by Admin on Fri May 13, 2011 5:41 pm



salam sjhtera...
berikut adalah link utk download (muat turun) Program e-Marfkah v15 yg akan digunakan bermula pksr1 mei 2011 ini. Harap program ini akan membantu guru2 khasnya guru2 kelas dlm pemasukan markah2 peperiksaan. Sebarang komen dialu2kan. Jika perlu bantuan teknikal atau sebarang pertanyaan, sila kemukakan... terima kasih...

Link...

http://www.ziddu.com/download/15401113/Programe-Markah-ver15final2.xls.html


Last edited by Admin on Sat Jun 18, 2011 7:30 pm; edited 1 time in total

Admin
Admin

Posts: 6842
Join date: 2009-10-02

View user profile http://sktuaridtaud.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Program Markah

Post by rsj74 on Tue May 24, 2011 1:30 pm

salam sejehtera, saya sudah download program cikgu, tidak banyak berbeza dengan versi yg lalu,cadangan saya cikgu masukkan module Sub Auto_Open
dan masukkan kod sheets("Master").select supaya setiap kali program dibuka akan memaparkan sheets master sebagai paparan utama. Sebenarnya saya mengajar di sekolah menengah kebangsaan melugu, sri aman, sarawak. saya download program cikgu utk saya memurnikan program markah di sekolah saya. Saya juga ada membangun program markah dengan menggunakan MS Excel 2003 dan 90% dicoding dalam visual basic. Ciri2 program:

1.menjanakan marksheet/analisa/slip 1 ujian/slip seluruh ujian sepanjang tahun(terkumpul)
2. menjanakan ranking pelajar terbaik setiap subjek mengikut kelas dan tingkatan
3. menjanakan analisis banding beza setiap subjek setiap ujian
4. dpt mengimport data murid(Nama,Ting,Jan,KP,AsramaHarian/Kaum) dari SMM
4. dapat import/eksport data yang dibuat secara berasingan
5. satu sistem utk semua Tingkatan (Peralihan-T3dalam satu sistem sahaja)
6. menjanakan senarai murid mengikut kelas
7. analisa keseluruhan setiap subjek dan graf
8.menggunakan custom menu(tidak ada menu excel)
9. menjanakan ranking pelajar dalam 2 ujian(banding beza) utk majlis penyampaian sijil.Terbaik setiap Subjek
untuk 2 ujian juga dijanakan
10.slip murid semua tingkatan dicetak dengan satu butang sahaja. Tidak perlu masukkan nombor pelajar
11. ada fungsi utk semak data butiran murid jika tidak lengkap
12. log guru mengisi markah direkodkan secara automatik setiap kali markah diisi
13. ulasan guru dalam slip pelajar dijanakan secara automatik berdasarkan purata markah pelajar
dan boleh juga diisi secara manual jika ada komen yang khas
14. data akan dibackup secara automatik setiap kali program ditutup


buat masa ini internet sekolah saya agak slow saya tak dapat upload. bila saya dah upload cikgu boleh cuba download
untuk menambah baik dan memurnikan lagi program markah di sekolah cikgu
terima kasih
Rangga Stephen Jampi
ibancracker74@gmail.com
SMK Melugu





Last edited by rsj74 on Tue May 24, 2011 3:08 pm; edited 1 time in total

rsj74

Posts: 3
Join date: 2010-11-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Program Markah

Post by Admin on Tue May 24, 2011 2:45 pm

terima kasih cgu... mmg banyak info yg akan sya perlukan drpd cgu... harap cgu akan sudi memberi tjk ajar... ya, nt saya akan upload program cgu tu nt... tq v much...

Admin
Admin

Posts: 6842
Join date: 2009-10-02

View user profile http://sktuaridtaud.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Program Markah

Post by rsj74 on Tue May 24, 2011 3:31 pm

ya cikgu sama-sama kita berkongsi maklumat. Sayang ilmu kalau tidak dikongsikan. buat pengetahuan cikgu program saya lebih kepada VBA, semua pengiraan dan fungsi dibuat dalam VB Editor, dalam cells marksheet tak ada formula(sudah dipastekan menjadi value setiap kali data diproses). Jika cikgu minat dengan VBA saya sudi membantu setakat yang saya mampu. TQ

rsj74

Posts: 3
Join date: 2010-11-17

View user profile

Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum